06 May Polikarbonat Ürün ve Sistem Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Konu
1.MADDE: Işıklık alanının türüne , formuna ve konumuna göre doğru ürün seçimi
Kaplama yapılacak alanın çatı veya cephe de oluşu, düz eğimli , tonoz ve kubbe gibi ne tür formlara sahip olduğu, doğru ürün seçiminde önem kazanmaktadır. Bazı ürünler hem çatı hem de cephede kullanılırken bazı ürünler ise sadece çatı veya cephede kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Bükümlü uygulamalarda kullanılacak ürünün min. büküm yarıçapı değeri mutlaka dikkate alınmalıdır. Yoksa minimum yarıçapı değerlerinden daha düşük değerde yapılacak tonoz kubbe gibi bükümlü uygulamalarda ürün yüzeylerinde oluşan stres nedeniyle zamana bağlı kırılmalar , yırtılmalar oluşacaktır.
2. MADDE: Taşıyıcı konstrüksiyona ve kar, rüzgar yüklerine göre doğru ürün seçimi
Taşıyıcı konstrüksiyonun polikarbonat ürününün kaplanmasına uygun olması gereklidir. Örneğin Polikarbonat levha kaplamalarında konstrüksiyon aşıklarının polikarbonat levha uzunluğuna paralel olması gerekirken , Polikarbonat panellerde ise taşıyıcı konstrüksiyon aşıklarının polikarbonat panel uzunluğuna dik olması gerekmektedir. Kar ve rüzgar yüklerine yeterli mukavemeti gösterecek polikarbonat ürününün gövde kalınlığı ve gövde yapısı, aşıklar arası mesafe ye uygun olmalıdır. Polikarbonat ürünün kalınlığına bağlı mukavemet değerlerinin yeterli olmaması durumunda , aşık aralarındaki mesafe kısaltılmalı veya bu aşık mesafesine uygun kalınlıkta ve gövde yapısında ürün seçilmelidir. Kataloglarımız da her bir ürünümüzün min. yük taşıma değerlerini gösteren tablolar yer almaktadır.
3. MADDE: Yapının ısı ,ses yalıtım ve ışık ihtiyacına göre doğru ürün seçimi.
Yapının mimari özeliklerine göre arzulanan iç mekanlarda yaşam konforunun sağlanması için seçilecek polikarbonat ürünün, ışık geçirgenlik, ısı , ses yalıtım özelikleri dikkate alınmalıdır.
Bu özellikler polikarbonat panellerin renk, kalınlık ve duvar sayılarına göre değişkenlik göstermektedir. Üreticilerin onaylı test raporlarından bu bilgiler temin edilmelidir.
Polikarbonat uygulama yapılacak çatı, cephe ve iç mekan alanlarına göre kullanımına da dikkat edilmelidir. Çatı ışıklarında gün ışığını direk ve üniform yayılı olarak iç mekana ulaştırırken, cephe ışıklıkları bulundukları yöne de bağlı olarak farklılık gösterebilirler. Pc ürünlerde renkler genelde dört gruba ayrılırlar. Ürün broşürlerine bakarak gerekli bilgileri bulabilirsiniz.
RENKLER
- Şeffaf renkler. Kalınlıklarına ve duvar sayılarına bağlı olarak gün ışığını en az kayıpla içeriye yansıtırlar.
- Ana renkler(opal, opak, mavi, yeşil, cam yeşili, turkuaz , kırmızı ……) Kalınlıklarına ve duvar sayılarına bağlı olarak her rengin ışık geçirgenlik değerleri değişiklik göstermektedir.
- Reflekte Renkler( Metalik gri, altın, bakır) . Bu renkler güneş ışınları belli miktarda geri yansıtarak , (Solar kontrol) içerde ısı birikmesini geciktirirler.
- IR Renkler ( Değişik tonlarda olan bu renkler , güneş ışınlarındaki kızılötesi ışınları bünyelerinde emerek iç mekanda ısı birikmesini daha fazla azaltırlar).
4. MADDE: YANGINA DAYANIKLILIK
Orijinal hammaddeden üretilen polikarbonatlar B sınıfı yanmazlık sınıfına sahiptir. Yangın klasmanında diğer önemli bir gösterge ürününün alev yayma özelliğini gösteren d( drop) katsayısı dır. Yani ateş altında eriyen pc malzemenin yanarak alev yayma özelliğidir. d(0) katsayısına sahip alev yaymaz polikarbonat ürünlerimiz , yanarken çıkardığı duman yayma özelliği ise S1 veya S2 (Smoke) katsayısına sahiptir. Yanarken duman yoğunluğu düşük derecede olan pc ürünlerimiz , CE sertifikalarına sahiptir.
5. MADDE: ISI YALITIMI
5Isı yalıtım değeri, ısı enerjisine karşı, levhaların direncinin ölçüsüdür. Çok-duvarlı polikarbonat levhalar için düşük olan ısı yalıtım değeri, Polinet ürünlerinin, içerdeki ısının dışa doğru kaybını azaltması ve dışarıdaki ısının iç ortama sızmasını son derece azaltması sayesinde yapı için pozitif bir özelliğe dönüşmüştür. Her ürünün gövde yapısına ve kalınlığına bağlı olarak ısı yalıtım değeri mevcuttur. Bu değerleri dijital veya basılı katologlarımızdan edinebilirsiniz. Güneş ışınlarının fazla olması iç mekanda termal ısıyı, halk dilinde sera etkisini artıracağından , ürün renk ve kalınlıklarının bilinçli seçimi son derece önemlidir. Bu renk alternatifleri dışında termal ısı birikimini önleyebilecek diğer önlemler çatı ve cephe havalandırma ve duman tahliye sistemleridir. Ortamda kurulacak ısıtma ve soğutma sistemleri de termal ısının kontrolünü sağlayacaktır. Bu nedenle seçilecek ürünün kalınlığına ve duvar yapısına bağlı ısı yalıtım değeri büyük önem arz etmektedir. Bu konunun önemini anlatmak için aşağıda ısıtmayla ilgili bir örnekleme yer almaktadır. Tersi soğutma ile de hesaplanabilir ama kalınlık kadar renk faktörü de önem kazanacaktır. Bu camla yapılacak karşılaştırma kalınlıkları farklı iki polikarbonat ürün arasında bu formülle kolayca yapılabilir.
ENERJİ TASARRUFU
Çok duvarlı polikarbonat levhaların son derece avantajlı ısı yalıtım değeri, yüksek enerji tasarrufu sağladığı gibi birkaç yıl içinde polikarbonat levhalara yaptığınız yatırımın bedelini de karşılamanızı sağlar. Ayrıca, bu ekonomik avantajın yanı sıra hava kirliliğinin azaltılmasına da katkıda bulunmuş olursunuz.
Basit, kısa ve güvenilir olan tasarruf hesaplaması şu şekilde yapılabilir;
- Yöntem için W/m2°K’de ısı yalıtım değeri K1 dir.
- Yöntem için W/m2°K’de ısı yalıtım değeri K2 dir.
Tasarruf edilen yakıt miktarı, aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir;
ΔK = K1 – K2 bu iki yol kıyaslandığında aralarındaki ısı yalıtım farkı
S m2lik alan
ΔT° Isıtma süresi boyunca içerinin ve dışarının arasındaki ortalama sıcaklık
farkı
D Isıtma süresi (W/m2°K için sn/1000, bir saatte de kcal/m2°C)
P t Kalorifer yakıt gücü
η Kalorifer ekipmanı enerji üretimi
KATI/ AKAR YAKIT | ISITMA GÜCÜ | |
Kömür | 33900 kJ/kg | 8100 kcal/kg |
Kok kömürü | 29300 kJ/kg | 7000 kcal/kg |
Fuel Oil (mazot) | 41000 kJ/kg | 9800 kcal/kg |
Kalorifer Yakıtı | 43100 kJ/kg | 10300 kcal/kg |
Metan Gazı | 35870 kJ/mc | 8570 kcal/mc |
Doğal Gaz | 16240 kJ/mc | 3880 kcal/mc |
ÖRNEK: 4 mm+12 +4 mm ısı camla (K=2,9 W/m2°K) 20 mm / 5 duvarlı . polikarbonat Megalux paneli (K=1,8 W/m2°K) yer değiştirerek ne kadar yakıt tasarrufu sağlayabileceğimizi hesaplayalım
ΔK = K1 – K2 = 2,9– 1,8 =1,1 W/m2°K
S = 1800 m2
AT° = 15°
D = 180 gün x 10 saat/gün x 3600/1000 = 6480 saniye/1000 (1800 saat)
Pt = 16240 kJ/kg (Gaz)
η = 0,7
M3 yakıt tasarrufu = (1,1 x 1800 x 15 x 6480) / (16240 x 0,7) = 61.562 m3/ yıl
Tasarruf =16 .929 m3/yıl x 0,6 €/m3 = 10.157 €/yıl ısıtmada tasarruf sağlanır