Genel anlamda polikarbonat levhalar

Ülkemizde 18 yıldır talebi her gün artarak devam eden polikarbon levhalar inşaat piyasasındaki yerini almıştır. Esnek bir yapıya sahip olan levhalar, özünde bulunan reçine sayesinde son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir. Geniş bir kullanım yelpazesine sahip olan polikarbonat levha, içerisinde var olan maddeler sayesinde ısıyı koruyabilme özelliğinin yanı sıra aynı zamanda ses yalıtımı da sağlamaktadır.

 

Ziraat( sera yapımı), reklam( panolar) ve inşaat( cephe, giriş saçakları, ışıklık, kış bahçesi) sektörü gibi birden fazla alanda kullanılan polikarbon levhalar güneş ışınlarını çekerek doğal ısınma yöntemi sağlarlar. Camdan ve akrilik çeşitlerinden daha hafif olduğu için polikarbon levhalara piyasadaki talep oldukça fazladır. Dayanıklılığının yanı sıra üretici ve kullanıcılara “esnek” çözümler sunma özelliği olan polikarbon levhalar, esneklik özelliği sayesinde iç ve dış mimaride estetik bir malzeme olarak tercih edilmektedir.

 

1998 yılında üretilmeye başlayan polikarbon levhalar 4 duvarlı olarak 8 ve 10 mm kalınlıklarında piyasada yerini aldı. Polikarbon levhaların tasarımındaki detaylar daha fazla rüzgar ve kar yüküne olan direncin artmasına neden olmuştur. Cam ile kıyaslama yapıldığında cama göre çok daha hafif ve sağlam bir malzemedir. Polikarbonat levha, bebek biberonlarından su damlacıklarına, polis kalkanları, banka ve güvenlik camları, lens yapımından makine gösterge camlarının yapımına kadar daha birçok alanda kullanılmaktadır. Camın kullanım alanını her geçen gün daha da daraltan yüksek performaslı ve ekosisteme uyumlu polikarbon levhaların kullanım alanları her geçen gün artmaya devam etmektedir.

 

Gün ışığından en doğru şekilde yararlanmayı gerektiren mekanlarda en uygun çareyi sağladığı gibi reçinesinin özelliğinden dolayı darbelere karşı son derece dayanıklıdır. Cam ve akrilik gibi kaplama malzemelere göre çok hafiftir. Soğuk bükülebilme özelliğinden dolayı mimaride kolaylık sağlamaktadır. Yüzeyde su tutma gibi koruma sistemleri sayesinde uzun ömürlü olup, ışık geçirme özelliğine sahiptir. İşlevselliklerinin yanı sıra görsel anlamda da ilgi çeken polikarbon levhalar kullanım alanlarına göre farklı renklerde üretilmektedir.

 

Polikarbon Levhaların Özellikleri Nelerdir?

 

Polikarbon levhaların özellikleri şöyle sıralanabilir. Ateşe dayanıklıdır, ses izolasyon özelliği vardır, yüzeyde su tutma özelliğine sahiptir, kırılmaya karşı dirençlidir, %90 oranında ışık geçirgenliğine sahiptir, işlenebilme depolama kullanım ve montaj kolaylığına sahiptir, sıcak ve soğuk bükme özelliği sayesinde kolay şekil alabilme özelliğine sahiptir.

 

 Polikarbon Nerelerde Kullanılır?

 

Polikarbon levhalar özellikle seralarda oldukça fazla kullanılmaktadır. Tercih edilmesindeki en büyük etken, şekil verilmesinin kolay olması ve normal camdan 6 kat daha dayanıklı olması seralarda tercih edilme sebeplerindendir. Bunun yanında inşaat sektöründe büyük bir öneme sahip polikarbon levhaların tercih edilme sebepleri ise, ucuz olması, kolay şekil alması, sağlam ve dayanıklı oluşudur. Ses yalıtımı amacıyla üst geçitlerde tercih edilen polikarbon levhalar iklim koşullarına karşı oldukça dayanıklı oluşlarından dolayı otobüs duraklarında da yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Uzun yıllar bozulmadan durabilmesi ile birlikte uzun bir kullanım süresine sahiptir. Bir başka kullanım yeri ise spor sahalarıdır.

 

Stadyum ve yedek kulübelerinde çok sık kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra laboratuarlarda olduğu kadar ev eşyalarında da yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Polikarbonat ve polikarbon malzemelerinden yapılan malzemeler arasında gözlük ve güneş gözlüğü camları ve far camları yer almaktadır. Ayrıca polikarbon levhaların kullanım alanları şöyle sıralanabilir. Çatı ışıklıkları, kış bahçeleri, teras ve verandalar, seralar, giriş saçakları, binalar arasındaki geçiş tünelleri, yüzme havuzları, stadyumlar, otoparklar, merdiven ve balkon korkulukları, reklam panoları, banka ve ofisler, bina giriş çıkışları, fabrika aydınlıkları, yaya üst geçitleri gibi daha birçok alanda kullanılmaktadır.